släppa-saker-för-att-gå-vidare
Förlåt dig själv för att släppa saker och gå vidare

Att kunna förlåta dig själv kräver empati, medkänsla och förståelse. Det handlar också om att landa i att acceptans är ett val du gör för dig själv. Därmed inte sagt att det alltid är lätt att släppa saker och gå vidare.

Att göra fel eller misstag är mänskligt, vi är ju inte perfekta. Det som är viktigt att ta med sig handlar om att hitta sätt att kunna släppa saker och gå vidare. Att vi lär oss från våra misstag. Processen med att förlåta dig själv kan ibland göra ont. Det kanske innebär att du behöver ta tag i jobbiga känslor eller situationer som du helst av allt bara skulle vilja sopa under mattan.

12 steg för att förlåta dig själv, släppa saker och gå vidare.

1. Fokusera på dina känslor

Ett av de första stegen i att träna på att förlåta dig själv handlar om att fokusera på dina känslor. Innan du kan komma vidare behöver du först tillåta dig själv att erkänna och acceptera de känslor som triggats i dig och faktiskt låta dem få komma fram. 

2. Erkänn ditt misstag högt

Om du gjort ett misstag och upplever det svårt att släppa och gå vidare, erkänn högt för dig själv vad du lärt dig. När rösten i ditt huvud och känslorna i kroppen får komma fram, skapar du möjlighet att släppa bördan. Det blir också tydligare för dig vad du faktiskt lärt dig från ditt beteende och dess konsekvenser. Något som du kan ha nytta av under resten av ditt liv.  

3. Tänk på varje misstag som ett lärandetillfälle

Att se varje misstag som ett lärandetillfälle och därmed något som du har nytta av framåt, öppnar upp för att komma vidare snabbare i framtiden. Utgå ifrån att du alltid har gjort ditt bästa utifrån de verktyg och den kunskap du hade då.

4. Ge dig själv tillåtelse att pausa processen

Om du gör misstag och har svårt att släppa det ge dig själv tillåtelse att pausa under en stund. Du kan exempelvis visualisera hur du placerar tankar och känslor i en container som du sedan går tillbaka till när du har kraft och energi att ta tag i det.

5. För en dialog med din inre kritiker

Att skriva dagbok kan vara ett sätt för att hjälpa dig förstå din inre kritiker och utveckla självmedkänsla. En sak du kan göra är att skriva ner “dialogen” mellan dig och din inre kritiker. Det kan hjälpa dig att identifiera mönster som försvårar för dig att förlåta dig själv. I dagboken kan du också skriva ner saker som du är stolt över hos dig själv, såsom dina styrkor och förmågor. Det kan hjälpa dig att stärka ditt självförtroende när du känner dig nere för misstag som du gjort. Du är ju så mycket mer än det där misstaget.

6. Identifiera när du är självkritisk

Många gånger så är vi våra egna värsta kritiker. Ett tips är då att skriva ner vad den där rösten säger till dig. Ibland kan vi bli förvånade över vad den faktiskt säger.

7. Tona ner de negativa budskap som din inre kritiker skickar till dig

Ibland kan det vara svårt att erkänna vilka tankar som kommer i vägen för färlåtelse. Om du kämpar med att förstå din inre kritiker kan du ta fram ett papper:

  • på den ena sidan skriver du ner vad din inre kritiker säger till dig (ofta kritiskt och irrationellt)
  • på den andra sidan skriver du ett självmedkännande och rationellt svar på vart och ett av de kommentarer som din inre kritiker säger till dig

8. Bli tydlig med vad du vill

Om misstaget skadade någon annan, fundera över hur du vill agera. Vill du prata med personen och be om ursäkt? Är det viktigt för dig att ni försonas? Om du är osäker på hur du ska agera, kanske det kan vara bra att sträcka ut en hand. Det kan handla om mer än att bara be om ursäkt, finns det något du kan göra för den personen för att gottgöra ditt misstag?

9. Ta ditt eget råd

MÅnga gånger är det lättare att säga till någon annan vad de bör göra än att ta vårt egna råd. Fundera därför över vad du skulle säga till din bästa vän som berättade för dig om att hen gjort samma misstag som du – och följ sedan ditt eget råd.

10. Sluta spela på repeat i huvudet

Det är mänskligt att lägga tid och energi på att upprepa misstag. Även om det är vanligt att låta det gå en viss tid och ge dig själv tid till att reflektera kring det som hänt kommer det inte hjälpa dig att förlåta dig själv. Stoppa dig själv när du börjar säga saker som att du är en dålig person och fokusera istället på ett första positivt steg som du kan ta här och nu. Exempel kan vara att istället för att fortsätta köra på repeat så ta tre djupa andetag eller ta en promenad. Genom att du avbryter ett mönster som inte fungerar, kan du lämna negativa erfarenheter och minska stress och ångest.

11. Var snäll mot dig själv och visa dig själv medkänsla

Om din första respons till en negativ situation är att kritisera dig själv, är det dags att visa mer snällhet och medkänsla med dig själv. Enda sättet att förlåta dig själv är genom att visa självmedkänsla. Det här kan ta tid, tålamod och en påminnelse till dig själv om att du är värd förlåtelse.

12. Ta professionell hjälp

Om du upplever att du har svårt med att förlåta dig själv kan det hjälpa med att söka professionell hjälp. Prata med någon som kan hjälpa dig att bryta loss från dessa destruktiva mönster och lära dig nya och mer positiva sätt att hantera misstag på.

Avslutningsvis

Förlåtelse är viktigt för din läkning eftersom det hjälper dig att bryta loss från ilska, skuld, skam, sorg eller andra känslor du upplever och därmed komma vidare. 

Börja med att erkänna och acceptera att du bär på dessa känslor. Genom att inse och landa i att misstag är oundvikliga kan du börja uppleva hur befriande förlåtelse kan vara. Om du vill ha hjälp med att komma vidare så hjälper jag dig gärna, klicka här för att boka ett kostnadsfritt konsultationssamtal. Du är viktig och du behöver inte längre gå och bära på allt detta själv.

Ta hand om dig.

/Emma

Fler artiklar

Hör av dig så bokar vi in ett möte!