Prestationsångest-rädd-för-att-misslyckas
Prestationsångest – är du rädd för att misslyckas?

Prestationsångest -att vara rädd för att misslyckas – är en känsla som egentligen inte har något att göra med en persons faktiska prestationsförmåga att göra. Den är rotad i en djup rädsla för att bli granskad, inte duga eller förödmjukas. Människor som lider av prestationsångest har ofta väldigt höga krav på sig själva, kanske till och med perfektionism. Kanske kan du känna igen dig i den här beskrivningen? 

I det här blogginlägget kommer jag att utforska prestationsångest, dess orsaker och hur du kan träna på att övervinna den.

Prestationsångestens påverkan på kropp och sinne:

Prestationsångest aktiverar ditt sympatiska nervsystem vilket i sin tur triggar fight-or flight responsen. I dessa situationer tar känslorna över och det kan bli svårt att tänka logiskt eller dra korrekta slutsatser. Kroppens blod omfördelas till musklerna och ångesten blir överväldigande. Som ett resultat blir det också svårt att se dina egna förmågor och prestationer, och det är lätt att känna dig ”totalt oduglig”.

Att känna sig rädd för att misslyckas och istället omfamna lärande och tillväxt är en utmaning för de flesta av oss. Trots att vi kanske i teorin accepterar och förstår att misslyckande är en nödvändig del av utveckling, är känslan – den där rädslan ofta svårare att hantera. Det svåra är att den där känslan ofta också förknippas med skam (läs mer om obehaget med skam här).

Tre exempel på situationer som kan orsaka prestationsångest

Kanske är din självkänsla kopplad till din prestation – detta kan visa sig som att om ett projekt på jobbet, en anställningsintervju eller en tenta inte går som du hade hoppats och önskat så påverkar det din självbild. Kanske att du känner dig värdelös och rannsakar dig själv hårt för ditt misslyckande

Det är offentligt – dvs, det är något som andra i din omgivning kan se. Detta kan göra dig rädd för andras omdömen och rädd för om det kan få sociala konsekvenser för dig, såsom hur andra ser på dig.

Rädslan för att misslyckas håller dig tillbaka. Den gör att du undviker att söka nya erfarenheter, ta risker eller ge dig in i det för dig okända. Det kan leda till att du stannar kvar i situationer som inte gör dig lycklig och inte heller främjar långsiktig utveckling. Det kan i sin tur leda till att du skjuter upp, undviker eller helt enkelt stagnerar. 

Prestationsångest, eller att vara rädd för att misslyckas kan visa sig på olika sätt. Några vanliga symtom är att du skjuter upp eller undviker vissa saker. På ett känslomässigt plan kan det leda till att du blir mer pessimistisk, det kan påverka din självkänsla negativt och också leda till mycket självkritik.

Finns det något du kan göra för att inte bli lika rädd för att misslyckas?

Ja, det finns olika saker du kan göra för att kunna hantera den mer konstruktivt.

  1. Fundera över dina tankar och egna sanningar. När de där självkritiska tankarna kommer så träna på att utmana dem. Jag vet också att enda sättet att utmana de där tankarna och fortsätta ändå.
  2. Träna din “misslyckande-muskel”. Försök hitta en trygg plats att träna på något nytt, exempelvis en färdighet eller hobby. Det kan vara en sport, matlagning, dans, rita, spela ett instrument. Ge dig själv utrymme att ta de där stegen med att prova, misslyckas, resa dig och prova igen – och försöka acceptera att det är en del av processen.
  3. Påminn dig själv om hur små barn lär sig att gå. De börjar med att ta några steg, reser sig igen, ramlar och fortsätter försöka tills de lär sig.
  4. Tänk på vad du skulle säga till det där barnet som håller på att lära sig gå. Hade du kunnat tänka dig att säga: ”Det där med att gå verkar inte vara din grej. Nog bäst att sluta med det och satsa på något annat.” Troligen inte, så ge dig själv utrymme att få misslyckas och resa dig igen, nu med mer erfarenhet och ny kunskap.

Slutligen

Att övervinna rädslan för misslyckande och omfamna lärande och tillväxt är en utmaning för de flesta av oss. Även om vi kanske intellektuellt förstår att misslyckande är en nödvändig del av utveckling, kämpar vi ofta svårt med rädslan för att misslyckas. Rädslan för misslyckande kan vara kopplad till vår självbild och självkänsla och att vi riskerar att känna skam inför andra. Självreflektion, medvetenhet och modet att ta de där riskerna är alla viktiga steg i att bygga nya erfarenheter kring misslyckande.

Fler artiklar

Hör av dig så bokar vi in ett möte!